De ACM keurt de fusie van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics goed. Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics zijn zelfstandige behandelcentra die medisch-specialistische zorg bieden die minder complex en goed te plannen is. NL Healthcare Clinics is bekend van de klinieken Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Medinova, Dermicis en Nedspine.

De gefuseerde kliniek-ketens worden met elkaar ’s lands grootste aanbieder van in de zorgverzekering opgenomen behandelingen op het gebied van heup-, knie-, schouder-, voet/enkel-, rug- en oogaandoeningen en plastische chirurgie. Daarnaast voeren zij specialistische behandelingen uit op het gebied van huid, maag & darm- en bekkenbodemaandoeningen (bij vrouwen).

De nieuwe groep omvat meer dan veertig gespecialiseerde klinieken in heel Nederland. De gezamenlijke omzet bedraagt ongeveer 220 miljoen euro. Na de fusie zal de organisatie circa 1.500 medewerkers hebben. De groep verwacht in de komende jaren nieuwe werkgelegenheid te kunnen creëren door het uitbreiden van bestaande klinieken en het openen van nieuwe klinieken.

Geen negatieve gevolgen fusie

De ACM stelt vast dat de fusie geen negatieve gevolgen heeft voor de keuzemogelijkheden van patiënten omdat de activiteiten van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics slechts in enkele regio’s overlappen. In de regio’s waar wel overlap is, hebben patiënten na de fusie nog voldoende keuze. Zij kunnen voor dit soort behandelingen bijvoorbeeld ook bij ziekenhuizen terecht. Voor zorgverzekeraars treedt er geen verandering op in de mogelijkheden om in iedere regio voor hun verzekerden zorg in te kopen tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM:

We hebben diepgaand onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van deze fusie. Wij verwachten niet dat patiënten en verzekerden als gevolg van de fusie straks slechter af zijn. Zorgverzekeraars hebben bezwaren geuit tegen de fusie tijdens ons onderzoek. Maar wij concluderen dat er door de fusie weinig verandert in de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars ten opzichte van de klinieken.

Bron: ACM