De Nationale Loterij van België krijgt de boete van 1,2 miljoen euro na klachten van concurrenten. Die klachten gingen over het misbruiken van de machtspositie van de Nationale Loterij bij de lancering van Scooore!.

Scooore!

De Nationale Loterij van België heeft een wettelijk monopolie op de organisatie van de openbare loterijen. Hiernaast biedt de Loterij sinds 2013 met ‘Scooore!’ ook sportweddenschappen aan.

Bij de lancering van Scooore! heeft de Nationale Loterij eenmalig contactgegevens gebruikt die verzameld waren in het kader van het wettelijk monopolie.

Bovendien vroeg – en kreeg – de Nationale Loterij in 2011 en 2013 bij sommige verkooppunten van Scooore! ‘bepaalde commercieel gevoelige informatie over concurrerende aanbieders van sportweddenschappen’.

Verlaging boete

Omdat de Nationale Loterij de inbreuk erkende en de sanctie aanvaardde, is de boete met 10% verlaagd. Hiernaast heeft de Belgische Mededingingsautoriteit bij het bepalen van het boetebedrag rekening gehouden met verzachtende omstandigheden als de afwezigheid van bewezen mededingingsbeperkend effect en de volledige medewerking van de Nationale Loterij bij het onderzoek.

Bron: Belgische Mededingingsautoriteit

Tags: